03.03.2021
1.192

Mağara turizmi

Mağaralar; tarih öncesi dönemlerde yaşam alanı olarak gündeme gelmiş, daha sonraları sportif etkinliklerle ve alternatif turizm dalı olarak gündemdeki yerini sürekli olarak korumuştur.

  • Sahip oldukları doğal ve kültürel değerleri ile birlikte Kültür ve Turizm Bakanlığınca turizm amaçlı değerlendirilebilmeleri için mağaraların birtakım özelliklere de sahip olması gerekmektedir
  • Her ne kadar Ballıca Mağarası Pazar ilçemizde bulunsa da, Zile’ye yakınlığı, Şeyh Nusrettin Köyü’ne yapılacak ziyaretten sonra gezginlerin Zile ‘ye yakın, Türkiye’de turizme açılan 10 mağaradan birisi olan Ballıca Mağarası’na günü birlik götürülmesi mümkündür. (Tokat merkeze 33 km, Pazar ilçesine 7,6 km, Zile İlçesine 42,8 km, Turhal ilçesine 36,8 km)
  • Tokat Ballıca Mağarası ilginç morfolojik oluşumlara ve kültürel değerlere ve büyük-küçük herkesin ziyaretini rahat yapabileceği mekânlara sahiptir.

Yine Zile’de Evrenköy kasabasında bulunan, Evrenköy Mağarası Sivas Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 04.12.2010 tarih ve 2105 sayılı kararı ile II. derece doğal sit alanı olarak belirlenmiştir. Hacmi küçük pasaj ve salonlardan oluşmaktadır. Mağara girişten hemen sonra uzunluğu 15-20 m’yi aşmayan, birbirlerine küçük pasajlarla bağlı iki kola ayrılmaktadır. Mağarada bulunan sarkıt, dikit, akmataşı, perde gibi oluşumların büyük bir kısmı tahribata uğramış olup doğal yapıları bozulmuştur.

  • Mağara turizmi ile ilgili stratejiler eylem planında gösterilmiştir.

ETİKETLER: , ,
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Yaşar Erkan İÇEN
Yaşar Erkan İÇEN
Merhaba 👋
Size nasıl yardımcı olabiliriz?