Oryantring
- Yön bulma sporu, harita ve pusula kullanarak, özel bir topoğrafya haritasında işaretlenmiş bir dizi kontrol noktasını bulmak amacı ile yapılmaktadır.
- Navigasyon bilgisi olarak da adlandırılabilecek doğada yön bulma, klasik anlamı ile pusula ve harita kullanarak doğada gidilecek yere ulaşabilmeyi içermektedir. Harita yardımıyla yön bulmayı içeren, zamana karşı yapılan bir spordur. Farklı arazi koşullarında yapılabilse de, genellikle ormanlık arazide yapılması tercih edilmektedir
- Oryantring de sporcular kendilerine verilen yarışma bölgesinin haritasında belirtilmiş hedeflere (kontrol noktaları) sırasıyla ve en kısa sürede ulaşmaya çalışırlar. Kontrol noktalarında turuncu-beyaz bayraklar bulunur. Yarışmacılar bayrağın yanındaki zımbayı ellerindeki fişe (kontrol kartı) basarak kontrol noktasına ulaştıklarını kanıtlarlar. Bazı yarışmalarda zımba ve kontrol kartı yerine elektronik bir sistem de kullanılmaktadır. İki hedef arasında hangi yolu izleyeceğine yarışmacı kendi karar verir. Amaç hedefleri en kısa sürede tamamlamaktır.
- Bu spor sadece yürüyerek değil dağ bisikleti gibi araçlarla da yapılmaktadır.
- Bu spor özellikle tüm Avrupa’da ve Amerika’da yaygın olarak yapılmakta olup, popülerliği her geçen gün artmaktadır. Doğayı keşfetme arzusunun artığı gelişmiş ülkelerde teknoloji merakıyla birleşen bu arzu bu sporun gelişmesinin arkasındaki temel itici güçtür.
- Zile zengin ve çeşitli yeryüzü şekillerinin varlığı ile Oryantring turizmi açısından elverişli şehirdir. Şehir taşıdığı zengin yeryüzü şekilleri olanakları ile akarsu ve dağa ev sahipliği yapmaktadır.
- Kurulacak olan “Zile Doğa Sporları ve Turizm Derneği (ZİDOST)” ile bölgemizdeki diğer STK’larla (NİDOST gibi) işbirliği içerisinde düzenlenecek, Oryantring etkinlikleri geliştirilerek, bir turizm çeşidi olarak şehrimizin bundan yararlanması sağlanacaktır.
Ziyaretçi Yorumları