Sarin & Kırklar Köyü

Sarin Köyü ya da Kırklar Köyü veya Şeyh Nusrettin Köyü

Sarin Köyü ya da Kırklar Köyü ’de denilen bu köy Hıristiyan inancına göre de kutsal bir yerdir.

Konuyla ilgili olarak Zileli Arkeolog Kâmil Yaşar PAŞAY, ‘Sebaste’nin Kırk Şehidi – 10 Mart 320 adlı makalesinde konu ile ilgili şu aktarmaları yapmıştır

M.S. 320 yılında Batı Roma İmparatoru Constantine, Doğu’nunki Licinius idi. Constantine’in baskısı altındaki Licinius, topraklarında Hıristiyanlığı yasallaştırmayı kabul etti ve Constantine’in kız kardeşi Constantia ile evlilik anlaşması yaptı.

Fakat şimdi Licinius anlaşmayı bozdu ve Hıristiyanlığı bastırmak için yeni bir girişimde bulundu. Askerlerine ölüm acısına rağmen Hıristiyanlığı reddetmelerini emretti.

Bu emri, Sebaste’nin yakınında bulunan (şimdiki Sivas’ta) “XII. Gök Gürültüsü Tümeni’nde” (Legio Fulminata) 40 asker reddetti; tehdit edildiler, dövüldüler.

Bir akşam bu 40 askeri, çıplak vaziyette donmuş bir gölün üzerine bıraktılar. “Kaderlerinizi reddetmeye hazır olduğunuz zaman kıyıya gelebilirsiniz” dediler.

Onları vazgeçirmek için de kıyıda ateş yaktılar, battaniye, giyecek, sıcak su, sıcak yiyecek ve içecek bıraktılar. En genç askerin annesi de kıyıdaydı; oğlunu kıyıdan destekledi.

Gece ilerlerken 39 asker bekledi, birisi kıyıya geldi. Fakat bu arada kıyıda nöbet tutan askerlerden birisi Hıristiyanlara doğru gitti, elbiselerini çıkarıp koşarak onlara katıldı.

Onlar da buna izin verdiler. Böylece askerlerin sayısı yine 40 oldu. Sabah olduğunda hepsi ölmüştü. Bir kaynak, hayatta kalan bazılarının, şafakta bıçaklanarak öldürüldüğünü yazar.

Bu kahraman 40 asker vasiyetlerinde Zile yakınındaki Sarin Köyü’ne gömülmek istediklerini söylerler.

Cesetlerinin yakılmasından sonra kalan küllerin çoğunluğu Zile yakınındaki Sarin Köyü’ne götürülmüştür. Diğerleri birçok kilise ve inançlı insan arasında paylaşılmıştır.

Sarin Köyü, eskiden “Kırklar Tekkesi” adıyla da bilinen Şeyh Nusrettin Tekkesi ‘dir.

Yunanlılar ve Ermeniler buraya hac için gelmekteydiler.

Burada eskiden bir Hıristiyan Manastırı vardı. Bunun yerini sonra Şeyh Nusrettin’in Türbesi almıştır.

ETİKETLER: , , ,
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Yaşar Erkan İÇEN
Yaşar Erkan İÇEN
Merhaba 👋
Size nasıl yardımcı olabiliriz?