Şeyh Eylük Türbesi (Şeyh Mehmed Türbesi)

25.02.2021
1.360

 

Genel Bilgi

Zile ilçesine bağlı eski adı Şıheylik olan Yeşilce Köyü’nde bulunmaktadır. Yapının kesin tarihi belli değildir. Ancak H. 982 (1574) tarihli tahrir defterinde Şeyh Eylük Zaviyesi’ nden bahsedilmektedir Bu zaviyenin Şeyh Eylük’ ün sağlığında XIV. Yüzyılın son çeyreğinde mevcut olduğu kabul edilmekte ve tezkereden yapının 1943 yılında işler vaziyette olduğu anlaşılmaktadır.

Yapının giriş kapısının üzerindeki kitabeden, H. 1339 (1923) yılında Topçuoğlu Mustafa isimli bir şahıs tarafından Ahmet Usta adında bir kişiye tamir ettirildiği anlaşılmaktadır.

Yapıda kırlangıç kubbe kullanılmıştır. Türbe içi kalem işi süslemelerle doludur.

Yapıyı Türk türbe mimarisi içinde önemli kılan, kalem işi süslemeleri ve örtü sistemidir. Yapının kırlangıç kubbe ( tüteklikli örtü) örtüsü M.Ö. IV yüzyıldan itibaren çeşitli mimarlık örneklerinde kullanılmaya başlanmış ve 1920’ li yıllara kadar örnekleri verilmiştir. Anadolu Kafkaslar ve Ortadoğu’da örnekleri verilen bu örtü sisteminin Kuzey Amerika, Güney Arabistan, Orta Afrika’da uygulandığı anlaşılmaktadır. Asıl yayılma alanı Asya olmakla birlikte Anadolu’da; Selçuk, Milas, Eskişehir, Mudanya, Gemlik, Gordion, Ankara, Manisa’daki M.Ö. VI-IV. Yüzyıla ait erken mezar yapılarıyla, XIII-XIX. Yüzyıllardan çeşitli bölgelerdeki cami ve tekkelerle, Erzurum-Harput yöresindeki evlerde uygulanış biçiminde dikkat çekici bir konuma gelmiştir.

Türbede uygulanmış kırlangıç örtü sisteminin em tanınmış örneklerinden bir Kayseri Pınarbaşı Melikgazi Türbesi’nin yanındaki Emir Halil Türbesidir.

Türbedeki baldaken türbe tasvirini içinde “Seyyid Ahmed Rafia” yazsından hareketle türbedeki resimlerin Rufai Tarikatına ait olduğu akla gelmektedir. Ancak aynı türbede Bektaşi sikkeleri de görülmektedir. Dolayısıyla türbede, her iki tarikata da hitabeden semboller yer almaktadır.

Türbedeki kalem işi tasvirlerin 1855 tarihinde işlendiği kabul edilmektedir.

Kaynak: Tarihi Yaşatan İl Tokat

Galeri
Konumu

ETİKETLER: , , , ,
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Yaşar Erkan İÇEN
Yaşar Erkan İÇEN
Merhaba 👋
Size nasıl yardımcı olabiliriz?