Geleneksel el sanatları

04.03.2021
961

Geleneksel el sanatları

Bireysel farklılıkların göz ardı edilmesine tepki olarak özel ilgi turizmi adı altında daha küçük gezgin topluluklarına hitap eden yeni seyahat tipleri ortaya çıkmaktadır. Kültür turizmi kavramı bu gelişmelerin ışığında yükselmiştir. Kültürel öğelerin turistik ürün tasarımında kullanımı özgünlük ve kalite sağlamakta ve turistlerin ziyaret deneyimini zenginleştirmektedir. Hediyelik eşya alışverişi turistlerin başlıca harcama alanlarından biridir ve bu harcamalarda kültürel bağlamı olan el sanatları başlı başına bir çekicilik olarak turizmi zenginleştirmektedir. (Öter, 2010)

  • Hediyelik eşyalarda yerli olma niteliği yüksektir. Zaten turistlerin bir amacı da yerel olanı, ülke, bölge ve yörenin özgün kültürünü tanımaktır. Turistlere hediyelik eşya satışı gizli bir ihracat özelliğini da taşımaktadır. El sanatları bu bakımdan turistlerin alışverişlerine sıkça konu olmaktadırlar.
  • Turistler gittikleri ülkelerde genel olarak üç tür ürün satın almaktadır; kullanım amaçlı (işlevsel) ürünler, anı (hatıra) veya hediyelik eşyalar (dekoratif objeler, cam biblo, takılar vb.) ve bunların ikisinin karışımı olan ürünler (ör; belli bir bölgenin özelliğini yansıtan işlevsel ve anı amaçlarına hizmet edebilecek ürünler (özel üretim bir çakı, kaval vb.). Hediyelik eşya satışları çok önemli miktarlara ulaşabilmekte, turistik alışveriş gelir kapısı olmanın yanında başlı başına çekim gücüne de dönüşebilmektedir.
  • Zile’de turistik alışverişe konu olan el sanatları çoğunlukla geleneksel ve dekoratif niteliklidir. Örneğin; El Baskı Yazmacılığı, seramikçilik, ağaç oymacılığı, ebru, hat, minyatür, tezhip sanatları ve taş işlemeciliği gibi… El sanatı turizm endüstrisi ile yoğun etkileşime girmekte ve turistlerin alışverişlerinde özel bir yer tutmaktadır. Turistlerin özgünlük arayışı içinde el sanatçılarının özgün ya da taklit (Replika) üretimlerine yönelmelerinde fayda vardır.
  • Zile Yöresi’ nin el sanatları organize bir biçimde pazarlanamamaktadır. Kırsal alanlarda evlerde yapılan oya, dantel gibi elişleri ile eskiden kalma el tezgâhlarında yapılan dokumalar vb. organize olmamış, ek gelir sağlayan bireysel faaliyetlerdir.
ETİKETLER: , , , ,
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Yaşar Erkan İÇEN
Yaşar Erkan İÇEN
Merhaba 👋
Size nasıl yardımcı olabiliriz?