İklim ve Bitki Örtüsü
Zile’de yarı kurak İç Anadolu iklimi ile nemli Karadeniz iklimi arasında bir geçiş iklimi yaşanmaktadır. Yıllık ortalama sıcaklık 11,7º C ve ortalama yağış miktarı 451.5 mm’dir.
Zile, İç Anadolu iklimi ile Karadeniz iklimi arasında geçiş özelliği taşıyan bir kenttir. Yazlar az yağışlı, kışlar soğuk ve karlı geçer. Hâkim rüzgâr kuzeydoğu rüzgârıdır. Bitki örtüsü bakımından Zile’de çok fazla çeşitlilik bulunmamaktadır. En önemli yeşil alanları Bağlar Bölgesi oluşturmaktadır. Bağlar Zile’nin Kuzey ve Güney yönünde yer almaktadır. Zile’de orman alanına rastlanmamakla birlikte, sık ağaçlıkların ve çalılıkların yer aldığı bölgeler bulunmaktadır.
Zile ilçesinin yaklaşık 7000 yıllık yerleşme tarihi ormanlık alanlarından geçmişten itibaren, yakacak yapacak temin etmek, tarım alanları açmak gibi sebeplerle tahribatına sebep olmuştur. Bu nedenle sahada doğal step alanlarıyla birlikte antropojen stepler oldukça geniş bir yayılış gösterir. Bu alanlarda eski orman kalıntılarını koruluklar şeklinde veya tek ağaç şeklinde görmek mümkündür.
Avrupa- Sibirya ve İran- Turan Fitocoğrafya Bölgesi geçiş alanı içerisinde yer alan Zile ilçesinde orman alanları çok fazla değildir. İlçesinin ormanlık alanı 37498 ha’dır. Buna göre araştırma sahasının orman alanları kendi yüzölçümünün % 24.8’ini oluşturmaktadır.
Orman varlığının % 23’ü kuru ormanlardan % 77’si baltalık ormanlardan oluşmaktadır. Bunlardan 8611 ha alana sahip olan kuru ormanların yaklaşık % 79’u bozuk koru % 21’i ise verimli korudan oluşmaktadır. 28887 ha alana sahip baltalık ormanların ise % 81’i bozuk baltalık iken % 19’u verimli baltalıktır.